April 21, 2021 - 1 minuts lästid

Att sitta är det nya röka

Så sa ergonomen vi lyssnade till idag. Därom tvistar de lärde kan vi konstatera när vi gräver lite djupare i det. Men faktum kvarstår - det är en alert och det är onödigt att sitta illa när vi har så många bättre valmöjligheter.

Som programmerare anses vi förmodligen vara synonyma med att sitta illa. Gamnacke, musarm, gaming position allt det där är vi proffs på. Det innebär också att det finns bra med förbättringspotential. Och vi har alla förutsättningar rent utrustningsmässigt på kontoret - höj- och sänkbara bord, ställbara stolar, ståmattor, skärmuppsättnignar, skärmstöd, aktivitetsbaserade miljöer med allt från ståbord till soffa, sackosäckar, fåtöljer, konferensbord...fyllda kylskåp och skafferi som bjuder in till micropauser, pingisbord, spelhörna. Ja, utrustade till max. För att bli bättre på att nyttja förutsättningarna som finns och kanske också skrämma igång vårt agerande tog vi in en ergonom.

Tre tips vi fokuserar på som vi kan förbättra direkt här och nu:  
- att var trettionde minut ändra stå/sittposition  
- nyttja micropauser för att få igång cirkulationen, alltså röra på oss lite extra när vi går på toaletten, hämtar en kaffe eller pratar med en kollega  
- tänka på att inte alltid ha laptopen i knät/försöka få upp skärmen i ögonhöjd  

Glasklart i teorin och egentligen inte så svårt att göra något åt. Så nu är det upp till bevis. Kommande veckor kommer vi hjälpa och inspirera varandra till  kreativa ergonomiska arbetsställningar, enkla grymma micropaus-övningar och att ha lite mer raka ryggar, bakåt-tryckta hakor, höjda blickar och utsträckta ben.

To be continued...

Skriven av Hanna Hägg

Drivs av klok kreativitet med kund i fokus. Passionerat nyfiken att förstå dig, din affär och nästa steg. Och att dela skratt.