March 8, 2021 - 2 minuters lästid

Att knäcka mångfaldskoden

Vi är nördar. Vi älskar kod. Och är homogena. Inte som ändamål så klart. Och vi är inte unika i branschen. Snarare förmodligen ganska representativa.
Vi kan inte vara nöjda så. Vi fokuserar på personlighet, hunger och kompetens i rekryteringsprocessen, men om vi ska vara självkritiska så kan vi göra mer för att till att börja med attrahera fler kvinnor att söka.

Branschen brinner, programmeringskompetens och digitaliseringslösningar efterfrågas av allt och alla. Det är tufft att hitta programmerare. Och konkurrensen är hård om de bästa. Ännu svårare är det att hitta kvinnliga utvecklare. Det är en väldigt mansdominerad bransch och de som utexamineras är i huvudsak fortfarande män. Tyvärr.

Och med tyvärr menar vi att vi älskar våra manliga programmerare. På längden och bredden, men det är synd för branschen, för kunderna och slutanvändarna när vi inte lyckas skapa bättre mångfald. Det är perspektiv och synvinklar som går förlorade och dynamik som saknas. Oavsett ingång till mångfald så är det olikheter som skapar de bästa resultaten.    

Ett steg mot mångfald

Internationella kvinnodagen vill vi uppmärksamma initiativ som verkar för att fler kvinnor ska förstå och lockas av kraften i kod - Pink Programming och Tjejer Kodar. Två initiativ som sänker tröskeln för kvinnor att börja koda.    

Vi vill också internt jobba med och utvärdera vår egen attraktionskraft som arbetsgivare. Vi pratar mycket om att vi är kodnördar. Nörd i bemärkelsen 100% engagemang och passion för det vi gör. Nördar som älskar att använda kreativitet för att lösa problem, att samarbeta, jobba i projekt, ha kundkontakt och driva processer framåt. Kod är så mycket mer än ettor och nollor.  

Vi ser gärna fler kvinnliga sökande till de tjänster vi har ute, ibland är tyvärr underlaget obefintligt, och det skulle vara grymt att välkomna fler kvinnor till teamet. Idag är vi 10% kvinnor, så det finns förbättringspotential. Steg ett för oss blir att grotta ner oss i rapporten från Tjejer Kodar Handbok - röster från kvinnor inom IT (för att göra branschen bättre) och första milstolpen sätter vi på 25% kvinnor internt.  

Jo jo - vi har ju Jojo  

I brist på egna kvinnor har vi hyrt ut lokal till två grymma kvinnor - JoJo som satsar på eget inom design. Väl värda att hyllas på internationella kvinnodagen!  
Ett alternativt sätt att delvis plocka in andra synvinklar och perspektiv på kontoret.

 

Skriven av Hanna Hägg

Drivs av klok kreativitet med kund i fokus. Passionerat nyfiken att förstå dig, din affär och nästa steg. Och att dela skratt.